Biografie

 

Vincent van Gogh & Brabant

Wie het leven en werk van Vincent van Gogh bestudeert of in zijn voetsporen wil treden, kan niet om Brabant heen. Van Gogh was niet alleen geboren en getogen in Brabant, hij koos er later bewust voor om op het Brabantse platteland te werken aan zijn carrière als tekenaar en schilder. Uiteindelijk woonde hij er de helft van zijn leven. Voor de kunstenaar, die zich had voorgenomen om een echte boerenschilder te worden, bood het land van zijn onbezorgde jeugd genoeg aanknopingspunten: Onder de boeren vond hij zijn modellen, in hun huizen en het land dat zij bewerkten de motieven om op te studeren. 

Later, in Arles en tijdens zijn vrijwillige opname in de inrichting van Saint-Rémy, vervulde de gedachte aan het land van zijn jeugd, hem met heimwee. Tijdens zijn ziekte begon hij zijn moeder weer te schrijven en schilderde hij herinneringen aan Brabant.

Vincents leven in Google maps

Verschillende locaties getuigen nog van het leven en werk van deze beroemde schilder. Op een rondgang langs deze plekken op bovenstaande kaart van Brabant ontdek je de Brabantse biografie van Vincent van Gogh.

 

Publicatie

Van Gogh Brabant heeft ook 'Van Gogh & Brabant' uitgebracht, een toegankelijk boekje voor een breed publiek.
Dit is onder meer verkrijgbaar bij de Van Gogh-locaties.
Lees meer over deze publicatie.


 

 

De biografie op je mobieltje

Het Brabantse leven van Van Gogh is ook op je smartphone te vinden. Al zittend op een Brabants terrasje of al wandelend
door het Brabantse landschap krijg je zo extra informatie over de relatie die Van Gogh met die plek heeft. Meer informatie