Terug naar de vorige paginaTerug naar de vorige pagina

Van Gogh Village, Nuenen

Website: http://www.vangoghvillagenuenen.nl
Plaats: Nuenen

December 1883-november 1885: Vincent van Gogh woont en werkt in Nuenen. Zijn vele experimenten resulteerden in zijn eerste grote meesterwerk De Aardappeleters.

Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh en ontdek het prachtige Nuenen dat hem inspireerde toen hij er woonde en werkte. Bezoek het Vincentre, wandel of fiets langs Van Gogh locaties en geniet van de Brabantse gezelligheid in de horeca gelegenheden of winkels.

Vincentre
Het Vincentre vertelt met behulp van de modernste audiovisuele technieken het verhaal van twee personages: Vincent van Gogh en Nuenen. Beide karakters worden ontrafeld en er ontstaat een haat-liefde verhouding. Steeds wordt de bezoeker verder meegenomen in dit verhaal.

Middels sprekende portretten ontmoet je de mensen die Vincent hebben gekend. Vervolgens treed je in de voetsporen van Van Gogh en reis je langs de vele plaatsen die hij heeft bezocht voordat hij in Nuenen aankwam. Je beleeft het ritme van de tijd waarin Vincent in 1883 in Nuenen woonde. Je doolt door uitvergrote landschappen en kerken zoals Vincent ze in Nuenen heeft geschilderd. Je betreedt zijn atelier en luistert naar de passages uit brieven die Vincent heeft geschreven. Je werpt een blik in de persoonlijke kasten van mensen die Vincent dierbaar waren.
Tenslotte zie je in het finaletheater het schilderij De Aardappeleters tot leven komen in de film "Donker dat toch kleur is". Hierbij kruip je in de gedachtewereld van Vincent en kijk je door zijn ogen.

Openluchtmuseum
Informatiezuilen in NuenenZet je ontdekkingstocht voort langs de 21 locaties in en rond Nuenen die een relatie met Vincent hebben. Volg de wandel- en fietsroutes met het routeboekje (te koop
in het Vincentre). Onderweg vind je 17 informatiezuilen die je na een druk op de knop (NL en EN) vertellen over deze bijzondere plek. Deze zuilen zijn zo geplaatst dat je als het ware door het schilderij van Vincent het nog steeds aanwezige object ziet.
Je staat op de plek waar Vincent destijds stond om de schetsen van het schilderij te maken. Enkele landschappen in de directe omgeving ademen nog steeds de sfeer uit van toen.

Bezoek
Je kunt het openluchtmuseum zelfstandig of met gids op een aantal manieren bezoeken. Kijk hiervoor onder de knop Boeken of informeer bij het Vincentre naar de vele mogelijkheden!