Van Gogh Brabant

De wortels van Vincent van Gogh (1853-1890) liggen in Brabant. Hier werd hij geboren en groeide hij op. Hier ontstond zijn liefde voor het boerenland, de natuur en het leven van de eenvoudige mens. Zijn palet werd in het begin overheerst door de grijstinten, maar al in Nuenen verdiepte hij zich in kleurtheorieën en experimenteerde hij volop met kleur en kleurcontrasten.

Vijf Brabantse gemeenten hebben een unieke band met Vincent van Gogh. In Zundert werd Van Gogh geboren en groeide hij op, in Tilburg kreeg hij les van een beroemd tekenleraar, in Etten tekende hij zijn eerste modellen en oefende hij zijn ‘tekenknuist’ op het Brabantse landschap en in Nuenen maakte hij zijn eerste grote meesterwerk De Aardappeleters. Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch bezit een waardevolle collectie schilderijen uit zijn Brabantse periode.

Stichting Samenwerkingsverband Van Gogh in Brabant
Onder de vlag van Van Gogh Brabant vestigen deze vijf locaties de aandacht op de Brabantse jaren van Vincent van Gogh en de invloed ervan op zijn verdere carrière. De stichting Van Gogh in Brabant wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant.

Organisatie
Het bestuur van de stichting is samengesteld uit vertegenwoordigers van de vijf samenwerkende locaties. Het projectmanagement van Van Gogh Brabant wordt uitgevoerd door Visit Brabant.
Voorzitter: dhr. J.W. Schipper
Secretaris: dhr. J. Brosens
Penningmeester: dhr. S. Donkers
Bestuurslid: dhr. Ch. de Mooij
Bestuurslid: dhr. R. Peeters
Bestuurslid: dhr. J.K. Lemkes
Directeur: dhr. F. van den Eijnden

Bekijk hier de meerjarenkoers voor de komende jaren: Van Gogh Brabant 2012-2018

Stichting Samenwerkingsverband Van Gogh Brabant is een ANBI. U kunt de jaarrapportage raadplegen: Jaarrapportage Van Gogh Brabant 2013

Locaties »  |  Contact »  |  Buiten Brabant »